Blog Description 2

Dobrodošli na blog posvećen delu Berta Helingera!
Delo Berta Helingera je obimno, ali su na naš jezik prevedene samo dve knjige.
Ovaj blog ima za cilj približivanje dela Berta Helingera onima koji žele da znaju više.

Helingerove reci


Rad bloga pozdravlja i Bert Helinger sa rečima:
"Du bist größer als du denkst" - Veći si nego što misliš
"Alles hat seine Zeit – für eine Weile" - Sve u svoje vreme – neko vreme

"Meine Zeit ist jetzt" - Moje vreme je sada

"Wer dafür ist, findet Freunde" - Ko je ZA, nalazi prijatelje


Sunday, May 1, 2011

RAJ


Konstelacijski rad, koji je u skladu sa nečim velikim, neko bi mogao da opiše kao duhovni rad ili čak kao religiozni. Ja sam sa tim veoma oprezan. On je nešto ljudsko, duboko ljudsko. On iznosi na videlo, da niko ne postoji sam za sebe. Svi smo sa nečim drugim povezani.

Nedavno sam razmišljao o Raju. Postoji li uopšte tako nešto? Mnogi veruju u Raj. Možda on i može da se doživi, ali ljudski da se doživi. Ta čežnja za Rajem, koju osećamo, verovatno može da se ostvari ovde na Zemlji. 

Šta se događa kada pratimo našu čežnju za Rajem? Tada čujemo iz daljine. Osluškujemo daljinu, kako bismo nešto spoznali. U ovom osluškivanju smo potpuno prisutni. Spoznajemo, bez reči i gledamo u daljinu u nešto što je daleko i istovremeno nepoznato i što nas polako obuzima.

Jpš uvek ne vidimo sasvim dobro, ali smo u ovom gledanju i slušanju otvoreni za nešto veliko. Odvajamo se od samih sebe i u skladu smo sa nečim velikim i tajanstvenim.

Postoji jedna reč za to nešto veliko, u čemu se sve potpuno doživljava. Ta reč je: praznina. Razjasniću to.

Sve što jeste je okruženo prazninom. Postojanje je ograničeno – nasuprot praznini. Praznina je beskrajna. U poređenju sa postojanjem, praznina je beskrajna.

Kada se izložimo toj praznini, postajemo joj slični. To znači da nas proširuje i čini beskrajnima. I tako joj izloženi, nadaleko osluškujemo i nadaleko gledamo. Tom osećaju uključujemo celinu i približavamo se našoj praznini. To nas ispunjava. U ovom kretanju doživljavamo Raj.
Kada sada više nas istovremeno doživi takvo kretanje, povezujemo se međusobno u tom iskustvu. Tada ovo iskustvo nije pojedinačno, već povezuje mnoge u istom stanju. I tada smo svi međusobno povezani u Raju. To znači da dosežemo do Raja kada se u prisustvu svih ljudi na ovaj način, u praznini, krećemo.

U nekim duhovnim i religioznim pokretima postoji predstava o preobraženju u Božijem prisustvu. Zamislite samo ili osetite, kako to utiče na vašu dušu. I kao poređenje, zamislite da se na isti način preobražujete u prisustvu ljudi, koji su u istom pokretu, nadaleko gledaju, nadaleko osluškuju, nadaleko osećaju. Šta je najbliže Božanstvu, ako uopšte postoji? Šta je najbliže Raju?

1 comment:

  1. Znam da je tekst malo apstraktan (da ste ga tek videli na nemackom!) ali mi je veoma vazan, jer se na ovaj nacin osecam povezano i sa svima vama :)

    ReplyDelete