Blog Description 2

Dobrodošli na blog posvećen delu Berta Helingera!
Delo Berta Helingera je obimno, ali su na naš jezik prevedene samo dve knjige.
Ovaj blog ima za cilj približivanje dela Berta Helingera onima koji žele da znaju više.

Helingerove reci


Rad bloga pozdravlja i Bert Helinger sa rečima:
"Du bist größer als du denkst" - Veći si nego što misliš
"Alles hat seine Zeit – für eine Weile" - Sve u svoje vreme – neko vreme

"Meine Zeit ist jetzt" - Moje vreme je sada

"Wer dafür ist, findet Freunde" - Ko je ZA, nalazi prijatelje


Tuesday, May 10, 2011

DRUGA LJUBAV


Kada sretnemo nekoga ko dolazi iz jedne druge kulture, koji pripada nekoj drugoj religiji i koji je na mnogo načina drugačiji od nas, tada moramo da priznamo da su ti ljudi, iako potpuno različiti od nasnama jednaki. Moramo da priznamo da ne postoji nijedna bolja kultura niti religija, nijedna bolja rasa, niti bolji narod. Tada možemo da se otvorimo za to nepoznato, bez ikakvog otpora. Tada dolazimo do Druge ljubavi*, koja spaja ono što je bilo razdvojeno.

Isus kaže: „Volite svoje neprijatelje“. On je takođe razjasnio šta to znači. Ali drugačije nego što to mi mislimo. Kada bi jedan prišao svom neprijatelju i rekao: „Volim te.“, onda bi dobio šamar. I to sa pravom. To je nametljivo, bez poštovanja i potpuno arogantno. Kada Isus objašnjava šta to ustvari znači, uzima za primer svog nebeskog Oca. On kaže: „Volite i budite milostivi kao moj nebeski Otac. On obasjava suncem i dobre i loše a kiša pada i na pravedne i na nepravedne.“ Kada to u sebe primimo i isto primenimo, tada odjednom naše Sunce obasjava sve ljude, sa svim njihovim razlikama i tada priznajemo da je svaki od nas na nekom drugom, višem nivou – jednak. To je ljubav koja nas na najdubljem nivou spaja. Kada tome verujemo i kada mu se prepustimo, kakav uticaj ima to u našem svakodnevnom životu, na primer u našoj porodici ili u našoj vezi?

Kroz porodične konstelacije je još nešto izašlo na videlo: kroz njih osvestimo puteve, kojima možemo i moramo da idemo, koji naše dosadašnje razumevanje nadaleko premašuju. Možemo na primer da vidimo, da u jednoj porodici u kojoj su mnogi stradali u Holokaustu, deca instinktivno priznaju zločince. Oni odjednom preuzimaju njihovu energiju. Zašto? Jer su u toj porodici zločinci isključeni. 

Šta god da isključujemo, to ima moć nad nama.

I obrnuto – u porodici zločinaca, deca zastupaju žrtve. Zašto? Jer u takvoj porodici žrtve nisu priznate, jer nisu prežaljene.

Daću jedan primer. Šta bi se dogodilo, kada bismo u Nemačkoj, Hitleru i njegovim sledbenicima dali mesto u našim srcima? Kada bismo ih priznali kao ljude kao što smo mi, koji su pratili svoju savest, koji su bili zarobljeni u svojoj savesti i u njenoj službi izvršili užasna dela? I kada bismo istovremeno gledali na njihove žrtve, podjednako svakog pojedinačno posmatrali i osetili da je to bila njegova sudbina? I kada bismo im odali počast i sa njima tugovali? I kada bismo na isti način sa zločincima tugovali? Šta bi se desilo u našoj duši? To je Druga ljubav. Tada prestaje svaka samopravednost. Oholost je tada okončana. **

Sada sam otišao u jednu, takoreći, duhovnu dimenziju. Ali u osnovi je ona krajnje ljudska. 


*Helinger govori često o Jednoj i o Drugoj ljubavi. Jedna ljubav se odnosi na ljubav između dece i roditelja i između partnera. Druga ljubav se odnosi na naš razvoj i napredak. Do te ljubavi dolazimo kada izdajemo savest porodice u kojoj smo rođeni, zarad nečeg novog, što će nas proširiti i obogatiti. Druga ljubav nastupa u partnerskom odnosu, kada oboje, zarad sopstvenog napretka, izdaju svoje porodice iz kojih dolaze i u svojoj duši daju mesto nečem novom, nečem što je pre bilo strano a oslobađaju se starih i ograničavajućih verovanja i načina življena. Ko to odbija, odriče se sopstvenog napretka. Ostaje zarobljen u svojoj porodici rođenja i u osnovi ostaje zauvek dete. Dalje, Druga ljubav znači da našem partneru kažemo: „Volim te i volim ono što nas vodi“. Druga ljubav znači da našoj sudbini i sudbini našeg partnera kažemo „Da!“. Kroz to postajemo blagi i pokorni. Dalje se to prenosi na sve ostale ljude.

**Iako je on ovde pričao o Nemačkoj i njenoj teškoj sudbini, mislim da bi isto moglo da važi i za Srbiju. Pa i na dalje...

1 comment: