Blog Description 2

Dobrodošli na blog posvećen delu Berta Helingera!
Delo Berta Helingera je obimno, ali su na naš jezik prevedene samo dve knjige.
Ovaj blog ima za cilj približivanje dela Berta Helingera onima koji žele da znaju više.

Helingerove reci


Rad bloga pozdravlja i Bert Helinger sa rečima:
"Du bist größer als du denkst" - Veći si nego što misliš
"Alles hat seine Zeit – für eine Weile" - Sve u svoje vreme – neko vreme

"Meine Zeit ist jetzt" - Moje vreme je sada

"Wer dafür ist, findet Freunde" - Ko je ZA, nalazi prijatelje


Saturday, April 16, 2011

USPEH


Našem uspehu prethodi neko ulaganje, pri kome je nešto dobro urađeno. To ulaganje je krunisano uspehom, posebno ako smo među konkurencijom bili prvi. Takvi uspesi nam osiguravaju počasno mesto. Kroz njih postajemo nabolji.

O čemu se ustvari radi pri ovom uspehu? O kakvom priznanju? Kod muškaraca, jedan od njih postaje alfa-mužjak. Za muškarce je kruna uspeha, naklonost jedne žene ili čak više žena. Ali pre svega, to je naklonost jedne posebne žene - naklonost i ponos majke.

Ova borba za uspeh se odigrava najdublje na životinjskom nivou, odnosno, na bazičnom životnom nivou, na kojem život prenose dalje - najbolji. U ovom slučaju je krajnji uspeh jedna žena. Ona za sebe osvaja najboljeg. Njena naklonost je najlepši dobitak uspeha. On najpre služi njoj, njoj i njenoj deci.

Ko je ovde taj koji kruniše? Ko zastupa publiku koja navija, kao i one, koji u našem najdubljem osećaju prevazilaze najbolje? Oni zastupaju u tom osećaju sreće prilikom uspeha - majku. Za nju je njeno dete dalo najbolje od sebe.

Nasuprot, kod žena je to otac. Ona osvaja njegovu naklonost kroz svoj uspeh i doživljava sebe krunisanom za taj uspeh od njega.

Gledano sa strane, ta borba za uspeh je jedna dečija igra. Zbog toga ta igra i prestaje krajem detinjstva i mladalaštva.

Kasniji uspesi, na primer u poslu, služe životu na jedan zreo, odrastao način. Oni osiguravaju život porodice. Najpre sopstvene a ako je taj uspeh velik , onda osigurava i živote drugih porodica, kojima je od koristi. Kruna ovih uspeha je opšte dobro naraštaja. Ovde dobijaju mnogi istovremeno.

Ko ovde može biti najbolji, osim možda onaj koji ima mnogo sopstvene dece, kada u osnovi, pri prenošenju života i u brizi za taj novi, rastući život, svi su jednako uspešni? U ovome su, gde dod da je to uspelo, svi bili jednako dobri, niko nije bio bolji.

Dalji uspesi, u još širim okvirima, su sve, što služi napretku, sve, što mnogim ljudima olakšava život, ulepšava ga i obogaćuje. Ovi uspesi imaju često visoku cenu. Nov napredak može ograničavajuće i opasne propratne pojave prethodnih uspeha da koriguje. Svaki napredak je istovremeno i rizik.

Šta su najveći uspesi čovečanstva? Sve što služi miru i ljubavi. Oni su duhovni uspesi, koji prevazilaze mnoge nesuglasice između različitih ljudi i naroda.

Ali i oni imaju svoju cenu. Oni zahtevaju na primer odvajanje od naših predstava dobrog i lošeg, od izabranog i odbačenog, od vrlina i slabosti. Oni traže odvajanje od predstava o Bogu, koje daju ovim razlikama jedan stalan smisao.

Ovakvi uspesi dolaze kroz pokornost i ljudskost. Oni su uspesi ljubavi, uspesi jedne sveobuhvatne ljubavi. Oni vraćaju Raj nazad na Zemlju. Oni nagoveštavaju najdublju sreću, koja se deli sa mnogima – jednu sreću, koja je otvorena prema svima.

No comments:

Post a Comment