Blog Description 2

Dobrodošli na blog posvećen delu Berta Helingera!
Delo Berta Helingera je obimno, ali su na naš jezik prevedene samo dve knjige.
Ovaj blog ima za cilj približivanje dela Berta Helingera onima koji žele da znaju više.

Helingerove reci


Rad bloga pozdravlja i Bert Helinger sa rečima:
"Du bist größer als du denkst" - Veći si nego što misliš
"Alles hat seine Zeit – für eine Weile" - Sve u svoje vreme – neko vreme

"Meine Zeit ist jetzt" - Moje vreme je sada

"Wer dafür ist, findet Freunde" - Ko je ZA, nalazi prijatelje


Monday, April 11, 2011

SRCE


Naše srce neprestano kuca, ponekad brže a ponekad sporije, već prema onome šta treba da se radi u tom momentu. U njemu kuca život.


U njemu kuca i ljubav. Zato, na primer, kažemo: „Moje srce kuca za tebe“. U ljubavi srce kuca radosno, a kada je udaljeno, kuca tužno. Srce kuca sa ljubavlju, jer je ljubav stalno oko srca. Kada prestane ljubav prema jednoj osobi, srce više ne kuca za nju.

Kuca li srce za Boga i pred Bogom? Pred njim kuca sporo, kuca mirno, jer je potpuno sigurno. Kuca u istom ritmu u kome kuca srce Boga. Kuca nudeći mu se, svojim ritmom. Zato pred njim kuca bez brige, mirno i duboko.

Ovo su očigledno samo slike. Ali njima odgovara određeno iskustvo, iskustvo srca. Uzmimo ove slike u naša srca kao istinite i ono će im uzvratiti. Kako se srce razboljeva? Oboljeva kada mu nedostaje ljubav. Onda se zatvara. Kako ozdravljuje jedno bolesno srce? Sa ljubavlju. Ne toliko s ljubavlju koju prima, već s onom koju daje. To nije bilo koja ljubav, već jedno davanje drugima s ljubavlju, onakvima kakvi jesu, čak i onima koje smo udaljili iz našeg srca, ili onima pred kojima smo ga zatvorili. Naše srce ozdravljuje kada se ponovno otvori.

Naposletku, naše se srce može i umoriti. Shvatimo da se može umoriti i imajmo to u vidu. Sada ga osećamo punim, mirnim, bogatim, kao da bi moglo i da prestane da radi. Kuca, da tako kažem, na jako koncentrisan način i otvoren istovremeno, i povlači se pred onim što preti njegovom miru i njegovoj blagodati. Skuplja se u svojoj tišini. Ali, je li zaista tiho? Ili je njegov puls u skladu sa pulsom Božijeg Srca?

1 comment:

  1. Hvala Ivani,jos jednom :)
    Dok se ja malo ne "zagrejem", jos sam puna utisaka iz Srbije :)

    ReplyDelete