Blog Description 2

Dobrodošli na blog posvećen delu Berta Helingera!
Delo Berta Helingera je obimno, ali su na naš jezik prevedene samo dve knjige.
Ovaj blog ima za cilj približivanje dela Berta Helingera onima koji žele da znaju više.

Helingerove reci


Rad bloga pozdravlja i Bert Helinger sa rečima:
"Du bist größer als du denkst" - Veći si nego što misliš
"Alles hat seine Zeit – für eine Weile" - Sve u svoje vreme – neko vreme

"Meine Zeit ist jetzt" - Moje vreme je sada

"Wer dafür ist, findet Freunde" - Ko je ZA, nalazi prijatelje


Monday, April 18, 2011

CELOVITO ZDRAVLJE

Jedna od najdalekosežnijih spoznaja pri porodičnim konstelacijama povezana je sa našim zdravljem, sa celovitim zdravljem.

Mnoge bolesti predstavljaju osobe kojih želimo da se oslobodimo ili mi ili naša porodica, koje smo zaboravili ili isključili. I to isto možemo u sebi da proverimo.

Ponovo damo sebi pet minuta vremena i zatvorimo oči. Uđimo u svoje telo i osetimo gde nas nešto boli i gde je nešto bolesno. 

Kako mi obično na to reagujemo? Želimo da se odreknemo toga što boli i što nas čini bolesnim, slično kao što smo želeli da se u svojoj prodici odreknemo neke osobe. Sada ćemo ići u suprotnom smeru. Kažimo im: „Kod mene možeš ostati. U meni možeš naći mir.” Pritom pazimo na efekat koji to ima na naše telo i na to kakve su reakcije u njemu. Često bol popusti i osećamo se bolje. 

U sledećem koraku pokušajmo da osetimo na koju osobu se odnosi taj bol i ta bolest. Na koju isključenu ili zaboravljenu osobu? Na koju osobu kojoj smo možda mi ili naša porodica učinili nepravdu?

Nakon nekog vremena znamo ili naslutimo. Zajedno sa svojim bolom i bolešću pogledajmo tu osobu i kažimo joj :“Sada te vidim. Sada te poštujem. Sada te volim. Sada ti dajem mesto u mom srcu.“

Kako se nakon toga osećamo? Kako je naša bolest? Dobro ovde takođe znači potpuno. 

Odlomak iz knjige:
Sreća koja ostaje

1 comment: